Ferrari’nin Sıradışı Başarı Hikayesi

Ceren Çakır
4 min readAug 26, 2020

--

İnanılmaz bir başarı için hayatta her şeyin yolunda mı gitmesi gerekiyor?

Ya her şey kötü giderken de başarılı olabilir misiniz?

Enzo Ferrari başardı.

Ferrari’nin kurucusu olan Enzo Ferrari ‘nin doksan yıllık hayatında tüm zorluklara rağmen hayallerininde ötesinde bir başarı hikayesi yazdı.

Ferrari Müzesine yukarıdan bakıldığında Ferrari Kaputu şeklinde tasarlanmıştır.

Bu haftaki yazımda hayranlık duyduğum Ferrari arabalarının yaratıcısı Enzo Ferrari ‘nin engellerle dolu başarı hikayesi ve Modena’da bulunan müzede çektiğim fotoğrafları sizinle paylaşmak istiyorum.

Yarış pilotu olmak Enzo Ferrari’nin çocukluk hayaliydi.

1898 yılında İtalya’nın Modena şehrinde orta gelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğundan en büyük hatırası babasının onu araba yarışlarına götürmesiydi.

Modena’da büyüyen Enzo’nun iki hayali vardı: Yarış pilotu olmak ya da Opera sanatçısı olmak (Modena’da bundan 46 yıl sonra Pavorotti dünyaya geldi.)

Enzo daha 16 yaşındayken Birinci Dünya Savaş’ın başlamasıyla abisi ve babası askere alındı. Ama Enzo bedensel engeli bulunduğu için çürük raporu aldı. Savaş esnasında savaştan daha çok can kayıba neden olan İspanyol gribi Enzo’nun abisini ve babasını kaybetmesine neden oldu.

Ferrari Müze Modena şehrinin Maranello kasabasında yer alıyor.

Kötüye giden ekonomi ve artan işsizlik nedeniyle annesine bakmak isteyen Enzo zor durumda kalmıştı. Başvurduğu işlerden olumsuz yanıt alıyor ve insanlar tarafından dışlanıyordu. Son çare olarak askerliğe alınma talebinde bulundu. Askerliğe kabul edilen Enzo, cephedeki zorlu koşullardan çok etkilemişti.

Cephede bir çok insanın ölümüne neden olan hastalık Enzo’yu da bulmuştu.Hasta yatağında onu hayata bağlayan tek şey hayalleriydi. Doktorların yaşamaz gözüyle baktığı Enzo bitik bir halde de olsa 2 yıl sonra evine dönebildi.

Savaş bittiğinde ekonominin durumu daha da kötüleşti. Bu sırada Enzo otomobil fabrikasında işçi olarak çalışmaya başladı. Kendine yapılan hakaret ve dışlamalar onu daha çok hırslandırıyordu. Artık hayallerine daha da bağlıydı, kimsenin hızına yetişemeyeceği bir yarış pilotu olucaktı.

Hayallerinden vazgeçmeyen Enzo , yarış pilotu olmak için birçok yere başvurmuştu.

Fiat başvurusunu kabul etmemesine rağmen Vespa’da test sürüşüne başladı. Bir sonraki yıl Alfa Romeo’da yarış pilotu olarak işe başladı.

Yarışlarda hızıyla dikkat çeken Enzo, İtalya Hava Kuvvetleri’nden Francesso Baracca’nun önerisiyle yarış arabasına şans getirmek amacıyla şahlanan at amblemi koydurdu.( İlerleyen yıllarda o amblem markanın simgesi haline gelecekti.)

1920–1932 yılları arasında Alfa Romeo’da yarış pilotu olan Ferrari bu sırada evlenmiş ve bir de çocuğu olmuştu. Oğlu doğduktan sonra pistlere veda etti ve bir daha yarışlara çıkmadı. Israrlar neticesinde bir süre Alfa Romeo’da sportif direktörlük yaptı. Ferrari’nin yönettiği takım tüm yarışları kazandı. Daha sonra kendi işini yapmak için bu görevinden istifa etti.

Enzo Ferrari için artık hayallerininde ötesine gitme vaktiydi.

Doğduğu şehir olan Modena’da yarış arabasını yapmak için küçük bir atölye açtı.

1946 yılında kendi adını taşıyan ilk Ferrari arabasını tasarladı.

Bu sırada 2. Dünya savaşı patlak vermişti. Milliyetçi olan Ferrari savaş sırasında silah parçaları satmaya başladı. Bunun duyulmasıyla bombalanan atölyesini başka bir yere taşıdı. Savaş sonrasında tekrar yarış arabası üretmeye devam etti.

1950 yıllarında Ferrari dünyada fırtınalar estirdi.Ürettiği arabalarla 1951 yılında 14 yarış kazandı. Ama şirket için İtalyan mafyasından aldığı borcu ödeyemeyince 24 yaşındaki oğlunun ölümünü engelleyemedi. Eşinden de bu yüzden ayrılan Enzo Ferrari , fabrika da yaşamaya başladı.

Enzo Ferrari’nin çalışma odası.

Yükselen enflasyon ve nakit para sorunu nedeniyle Ferrari’de de işler daha da kötüye gitmeye başlamıştı. Ayrıca Ferrari araçları ile yaşanan kazalar artmış ve şirkette art arda ödemek zorunda olduğu tazminatlar yüzünden sıkıntı yaşanmıştı.Bu krizden kurtulmanın yolu Fiat’la anlaşmaktı. Şirketin yüzde 50’si Fiat’a satıldı ve sorunlar aşıldı. 1988’de ise şirketin yüzde 90’ı Fiat’a satıldı.

Ama buna rağmen,

Maserati,DeTomaso ve Fiat için araç geliştirip üreten Enzo Ferrari ,artık herkes tarafından bilinen araç tasarımcı,yarış pilot direktörü ve kimsenin yetişemediği bir yarış pilotuydu.

Şirketin büyük kısmını satmasına rağmen asla yarış takımını satmayan Enzo Ferrari, yarış takımı ile 13 birincilik elde etmiştir.

Enzo Ferrari’i yaşadığı yasak aşklarla da gündeme gelen biriydi. Evlilik dışı bir oğlu daha vardı. Ama oğlunu ancak eşinin vefatından sonra Ferrari ailesine dahil etti. Fiat’dan geri kalan %10'luk hisseyi de oğluna devretti.

Böbrekleriyle alakalı problemi olan Enzo Ferrari, 14 Ağustos 1988’de Modena’da hayatını kaybetti.

2002 yılında, şirket tarafından Enzo Ferrari adında yeni bir araç tasarlandı. Enzo’nun ölümünden sonra Ferrari’nin yarış takımı ise, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007 ve 2008 Formula 1 yarışlarını kazandı.

Ayrıca,2004 yılında katıldığı 18 yarışın 15’ini kazanan F2004 gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 aracı olarak kabul edilmektedir.

Enzo Ferrari ,yaşadığı tüm engellere rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek hayal ettiğinde de fazlasını yaparak bugün herkesin hayranlıkla baktığı Ferrari markasını dünyaya miras bıraktı. Diğer bir mirası ise başarı hikayesininde sırrı olan sözleri:

Hayallerinin peşinden git ve tüm engellere rağmen VAZGEÇME.

--

--